Wieprzowina po wietnamsku
Opublikowano: 10.12.2021 r.
Cukier, cebula, mleczko kokosowe i schab wieprzowy to klucz do stworzenia wietnamskiego dania, które uwodzi smakami. Ten przepis to super kombinacja słodyczy, kremowego akcentu i delikatnej wieprzowiny, która zaskoczy Twoje kubki smakowe interesującym połączeniem egzotycznych nut. Sprawdź, jak łatwo można przygotować coś wyjątkowego z kilku prostych składników!
Składniki dla 6 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 600 g
- Cukier - 60 g (4 łyżki)
- Cebula - 300 g
- Mleczko kokosowe - 70 ml (7 łyżek)
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, papryczka chilli świeża, szczypiorek, sos rybny, czosnek, cynamon
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku umieść 3 łyżki cukru. Dodaj też około 7-8 łyżek gorącej wody. Podgrzej i skarmelizuj cukier, by powstał karmel. Odstaw.
- Na patelnię wlej olej i podgrzej go.
- Pokrój cebule w niewielką kostkę. Podsmaż na oleju do zarumienienia.
- Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Smaż chwilę.
- Umyte mięso pokrój w kostkę. Dodaj do podsmażonej cebuli i czosnku razem z 3 łyżkami sosu sojowego oraz karmelem.
- Smaż, aż mięso zmieni barwę.
- Po tym czasie dodaj około 6 łyżek sosu rybnego, 2 łyżki octu ryżowego, 1,5 łyżeczki cynamonu, łyżkę cukru, posiekaną papryczkę chilli i 2 szklanki wody.
- Gotuj do miękkości mięsa (około 60-70 minut) pod przykryciem i na niewielkim ogniu.
- Gdy mięso zmięknie dodaj mleczko kokosowe i gotuj na zwiększonej mocy palnika, by danie się lekko zagęściło. Dopraw do smaku.
- Podawaj z ryżem, posyp szczypiorkiem i sezamem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest bezglutenowy. Nie ma w nim nabiału. Odpowiednia potrawa dla tych, którzy nie tolerują nabiału i glutenu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości