Wieprzowina po tajsku

Opublikowano: 16.12.2021 r.
W przepisie na wieprzowinę po tajsku kluczowe są polędwiczki wieprzowe, papryka czerwona, czosnek, sos sojowy i grzyby mun. To one nadają temu daniu wyjątkowy, orientalny smak. Polędwiczki są soczyste i delikatne, a sos sojowy i czosnek dodają aromatu. Papryka czerwona wprowadza odrobinę słodyczy i kolor, a grzyby mun zapewniają wyjątkową teksturę.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 500 g (1 szt)
- Papryka czerwona - 230 g (1 szt)
- Grzyby mun suszone - 50 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Sos sojowy - 45 ml (3 łyżki)
- Pędy bambusa - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz, ocet ryżowy, kurkuma, imbir mielony, papryka ostra, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duża miska, rózga, czajnik, miska, rondelek, wok
Przepis krok po kroku
- Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Następnie gotuj je w wodzie z namaczania przez 10 minut.
- Mięso oczyść z błonek i pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Cebulę pokrój w paseczki i podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będzie rumiana, dodaj posiekany czosnek.
- Do warzyw dodaj mięso i smaż całość przez 10 minut.
- Paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Całość smaż 6 minut. Następnie dodaj pędy bambusa. Podsmaż 2 minuty.
- Wymoczone grzyby mun pokrój w paseczki i dodaj na patelnię do reszty składników.
- W miseczce zmieszaj sos sojowy, 1 łyżkę octu ryżowego i pozostałe przyprawy. Dolej 1/2 szklanki letniej wody i cukier. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sos wlej na patelnię i całość duś przez 10 minut, do całkowitej miękkości mięsa.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna witamin, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa, nie powinna gościć w menu częściej, niż dwa razy w tygodniu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny