Wieprzowina po seczuańsku
Opublikowano: 03.02.2022 r.
Łopatka wieprzowa, papryka czerwona, imbir i czosnek – oto ekipa, która daje kopa w wieprzowinie po seczuańsku. Te składniki, wzbogacone aromatycznym sosem sojowym i olejem sezamowym, to esencja pikantnego dania, które urzeknie każdego miłośnika azjatyckich smaków. Ostry akcent dodaje świeża papryczka chili, a pędy bambusa i ocet ryżowy podkreślają unikalny charakter potrawy.
Składniki dla 5 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 7 g (1 sztuka)
- Imbir korzeń - 25 g
- Pędy bambusa - 50 g
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Papryka zielona - 200 g (1 sztuka)
- Sos sojowy - 50 ml (5 łyżek)
- Ocet ryżowy - 10 ml (1 łyżka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Olej sezamowy - 40 ml (4 łyżki)
- Cebula - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, wok
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i pokrój w paski. Przełóż do miski i wlej 3 łyżki sosu sojowego. Dodaj posiekane papryczki chilli. Wymieszaj i zostaw na 30 minut.
- W tym czasie umyj i obierz marchewkę i cebulę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Marchewkę pokrój w zapałki, cebulę i papryki w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
- Obierz imbir. Razem z pędami bambusa pokrój je w cienkie paseczki.
- Na patelni wok rozgrzej połowę oleju. Podsmaż na nim mięso razem z marynatą przez około 3 minuty i przełóż do innego naczynia.
- Rozgrzej pozostały olej i podsmaż na nim imbir z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przez około 2 minuty.
- Dodaj cebulę i papryki i smaż kolejne 3 minuty.
- Następnie dodaj resztę składników (bez mięsa) i smaż kolejne 2 minuty.
- W miseczce wymieszaj pozostały sos sojowy, ocet, 200 ml wody i skrobię.
- Do woka dodaj mięso i przygotowany sos. Smaż razem, aż sos zgęstnieje.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk