Wieprzowina po chińsku

Opublikowano: 06.06.2021 r.
Polędwiczki wieprzowe, soczysta papryka czerwona, aromatyczny ocet balsamiczny i słony sos sojowy to tylko część składników potrzebnych do przygotowania pysznej wieprzowiny po chińsku. Ta mieszanka smaków, połączona z odrobiną cukru trzcinowego, tworzy wyjątkowe danie idealne na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi.
Składniki dla 4 porcji:
- Polędwiczki wieprzowe - 400 g
- Mąka ziemniaczana - 25 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Cebula szalotka - 25 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Por - 100 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Ocet balsamiczny - 50 ml
- Sos sojowy - 100 ml
- Cukier trzcinowy - 50 g
- Przyprawy - imbir świeży, chilli, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, wok
Przepis krok po kroku
- Mięso wieprzowe oczyść z błonek i potnij w poprzek włókien na cieńsze paski.
- Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Marchew obierz i pokrój w słupki, pora również pokrój w słupki.
- Czosnek i imbir zetrzyj na drobnej tarce.
- W miseczce wymieszaj ocet, 3 łyżki wody, sos sojowy oraz cukier.
- W woku rozgrzej olej, umieść w nim wszystkie warzywa i podsmaż na średnim ogniu przez około 4 minuty. Podsmażone warzywa wyjmij i odłóż na talerz.
- Na rozgrzanym woku podsmaż polędwiczki co chwile obracając je.
- Do podsmażonych polędwiczek dodaj wcześniej przygotowane warzywa, dodaj przygotowany sos i składniki dokładnie wymieszaj.
- Całość duś około 3 minut, aby sos zredukował się.
- Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu.
Komentarz dietetyka
Wieprzowina po chińsku jest daniem dość ostrym. Osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny zwrócić szczególną uwagę na przyprawy używane do przygotowania tego dania.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny