Wielkanocna babka cytrynowa

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, pachnące cytryny i masło to fundamenty naszej wielkanocnej babki cytrynowej. Smakowity zapach cytrynowego wypieku z nutą masła i subtelnie słodkiej nuty sprawią, że Wielkanoc stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Idealna na świąteczny stół, lekko kwaśna i jednocześnie aromatyczna babka cytrynowa jest tradycyjnym przysmakiem.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 150 g
- Cytryna - 400 g (3 sztuki)
- Masło - 150 g
- Proszek do pieczenia - 7 g
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, miska, forma do babki
Przepis krok po kroku
- Cytryny umyj i zalej na chwilę gorącą wodą.
- Z cytryn zetrzyj żółtą część skórki i wyciśnij sok.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Formę do babki posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Rozpuść masło i lekko je ostudź.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę i dodaj do nich masło i sok ze skórką z cytryn, cały czas miksując.
- Do jajek wsyp proszek z mąką i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy i piecz w 180 st. C przez około 45-60 minut.
Komentarz dietetyka
Wielkonocna babka cytrynowa ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego powinna być spożywana w ograniczonej ilości, od czasu do czasu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny