Whiskey sour
Opublikowano: 22.09.2021 r.
Whisky, syrop cukrowy i sok cytrynowy - oto najważniejsze składniki bazowe klasycznego whiskey sour. Ten prosty drink z dobrze zbalansowaną mieszanką słodkiego i kwaśnego smaku, podawany z lodem, sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Na wieczorem z przyjaciółmi idealny!
Składniki dla 1 porcji:
- Whisky - 60 ml
- Syrop cukrowy - 20 ml
- Sok cytrynowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Lód - 80 g
- Białko jajka - 1 szt.
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- szklanka, shaker
Przepis krok po kroku
- Do szklanki włóż lód.
- Do shakera wlej whisky, białko jajka oraz syrop cukrowy i sok z cytryny, wstrząśnij shakerem aż białko się ubije.
- Przelej drink do szklanki.
Komentarz dietetyka
Drinki na bazie alkoholu powinny pojawiać się w naszej diecie sporadycznie. Alkohol jest wyrobem kalorycznym dlatego jeśli dbasz o linię powinieneś ograniczać jego spożycie. Alkohol ma negatywny wpływ na nasz cały organizm.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny