Weselna surówka z białej kapusty

Opublikowano: 02.02.2022 r.
Kapusta biała, marchewka, cebula, musztarda i majonez – to kluczowe składniki weselnej surówki z białej kapusty. Ta prosta i smaczna sałatka świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Wyrazisty smak kapusty i cebuli idealnie łączy się z delikatnością marchewki, a musztarda i majonez nadają surówce charakterystycznego aromatu i kremowej konsystencji.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta biała - 600 g
- Marchewka - 180 g
- Cebula - 100 g
- Musztarda - 25 g
- Majonez - 50 g
- Śmietana 18% - 50 g
- Pietruszka - 45 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, miseczka, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę umyj i poszatkuj przy pomocy szatkownicy.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce, połącz ją z kapustą.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, dodaj ją do pozostałych składników.
- W miseczce zmieszaj musztardę, majonez, śmietanę i ocet.
- Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Surówkę połącz z dressingiem.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny