Węgierska zupa rybna
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Karp, passata pomidorowa i świeża papryczka chili to gwiazdy węgierskiej zupy rybnej. Te składniki nadają daniu niezwykły smak i aromat. Soczyste kawałki karpia, intensywna passata i pikantna papryczka tworzą razem niezwykle smakowitą kompozycję, która ociepla nawet najchłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Karp filet - 1000 g
- Marchewka - 50 g
- Por - 50 g
- Seler korzeniowy - 50 g
- Cebula - 100 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Papryka czerwona - 300 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Śmietana 12% - 70 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Do garnka wrzucamy kawałki ryby oraz pokrojoną marchewkę, por i seler. Całość zalewamy wodą 2 l i gotujemy około 60 minut.
- W międzyczasie podsmażamy pokrojoną cebulę i paprykę.
- Do garnka dodajemy warzywa z patelni, posiekaną papryczkę chilli, passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Na koniec zupę zabielamy śmietaną.
- Gotujemy ją jeszcze przez kilka minut.
Komentarz dietetyka
Zupa ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić ją do naszego menu na stałe.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk