Węgierska zupa gulaszowa

Opublikowano: 13.06.2025 r.
Łopatka wołowa, czerwona papryka, ziemniaki i cebula - to główne składniki węgierskiej zupy gulaszowej. Dzięki tym produktom zupa jest sycąca, aromatyczna i pełna smaku. Aromatyczna mieszanka czosnku i papryki sprawia, że danie ma wyjątkowy charakter i niezapomniany zapach.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wołowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Pietruszka - 75 g (1 masła sztuka)
- Seler korzeniowy - 50 g
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Pomidor - 250 g (1 duża sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Smalec - 30 g
- Ziemniaki późne - 400 g (3 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Łopatkę wołową pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnku rozgrzej smalec i podsmaż na nim łopatkę, cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler. Produkty smaż przez około 10 minut.
- Następnie do garnka dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę kminku oraz pół łyżeczki papryki ostrej. Składniki smaż przez chwilę.
- Do garnka dodaj paprykę czerwoną, pomidory, czosnek, 6 szklanek wody oraz 2 liście laurowe.
- Zupę gotuj przez 60 minut, mieszając ją od czasu do czasu.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
- Do garnka z miękkim mięsem dodaj ziemniaki, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.
- Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło.
Komentarz dietetyka
Węgierska zupa gulaszowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Warzywa wykorzystane do przygotowania dania stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny