Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem

Opublikowano: 01.12.2021 r.
Bataty, cukinia, szpinak, ser mozzarella i feta – brzmi jak coś wyjątkowego, prawda? Ta wegetariańska zapiekanka to idealne połączenie słodyczy batatów, delikatności cukinii oraz bogactwa szpinaku, wzbogaconego wyrazistym smakiem dwóch rodzajów sera. Idealna mieszanka do zapiekania, która dostarczy Ci mnóstwo satysfakcji podczas jedzenia!
Składniki dla 4 porcji:
- Bataty - 600 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukinia - 200 g
- Szpinak - 200 g
- Cebula - 100 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Ser Mozzarella - 250 g
- Masło klarowane - 15 g
- Ser Feta - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli, natka pietruszki suszona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Obierz bataty i pokrój je w plastry o grubości około 2 cm.
- Ugotuj je 15 minut od momentu wrzenia w osolonej wodzie.
- Rozgrzej masło na patelni i dodaj na nią pokrojoną w pół plastry cebulę.
- Podsmaż ją i dodaj przeciśnięty czosnek przez praskę oraz szpinak.
- Posól.
- Smaż, aż szpinak zmięknie.
- Rozmieszaj jajka z mlekiem i przypraw.
- Pokrój w cienkie plastry cukinię.
- Zrób dwie warstwy.
- Na dno naczynia wyłóż połowę batatów.
- Na to dodaj połowę cukinii, szpinaku i polej połową jajka z mlekiem i powtórz.
- Na wierzchu ułóż starty ser mozzarella na tarce oraz pokruszoną fetę.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz pół godziny.
Komentarz dietetyka
Zdrowy i lekki przepis na danie wegetariańskie. Nie zawiera mięsa. Jest pełnowartościowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości