Wegetariańska fasola w sosie pomidorowym po angielsku
Opublikowano: 06.12.2021 r.
White beans, rapeseed oil, onions, and salt-free tomato purée come together in this hearty vegetarian dish. It's all about simplicity and rich flavors. This classic bean recipe is perfect for a cozy meal that's both nutritious and satisfying. Get ready to enjoy something deliciously homely and warming!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 500 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Cebula - 300 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Fasolę wyłóż do miski, wlej zimną wodę, tak by w całości ją pokryła. Mocz przez całą noc.
- Z namoczonej fasoli odlej wodę i wypłucz ją. Wyłóż do garnka, dodaj sól, zalej wodą i gotuj do miękkości, około 2 godziny.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni olej.
- Obierz i umyj cebulę. Pokrój drobno. Zarumień na patelni z odrobiną soli.
- Gdy cebula będzie miękka, dodaj do niej 2 ząbki posiekanego czosnku. Podsmaż maksymalnie 1 minutę.
- Blenderem zblenduj cebulę z czosnkiem, przecierem pomidorowym oraz przyprawami.
- Ugotowaną fasolę odcedź z wody.
- Dodaj do fasoli zblendowany sos pomidorowy.
- Gotuj całość jeszcze 5 minut, dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
Fasolka w sosie pomidorowym jest wegańskim przepisem. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest ciężkostrawna, więc mogą być problemy z trawieniem.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości