Wegetariańska ciecierzyca po bretońsku
Opublikowano: 24.05.2021 r.
Ciecierzyca konserwowa, przecier pomidorowy bez soli, pieczarki i mleczko kokosowe to cztery składniki, które tworzą bazę naszej wegetariańskiej ciecierzycy po bretońsku. Do tego dodajemy cebulę i czosnek, które podkręcają smak, a młode ziemniaki dodają fajnej konsystencji. Te składniki tworzą nie tylko smakowitą, ale i sycącą potrawę.
Składniki dla 4 porcji:
- Olej rzepakowy - 5 ml
- Cebula - 150 g
- Czosnek - 5 g
- Ciecierzyca konserwowa - 240 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 300 g
- Pieczarki - 200 g
- Ziemniaki młode - 100 g
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej olej garnku. Obierz i umyj warzywa. Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę, pieczarki pokrój w plastry oraz ziemniaki w malutką kosteczkę. Ziemniaki dodaj najpierw i podsmażaj je przez około 10 minut na wolnym ogniu od przykryciem. Resztę warzyw dodaj po 10 minutach i podsmażaj kolejne 10 minut.
- Do warzyw dodaj ciecierzycę razem z zalewą. Zalej przecierem i dodaj 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie oraz przyprawy do smaku. Gotuj 15 minut.
- Dodaj pod koniec mleczko kokosowe i zamieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Gotową ciecierzycę po bretońsku nalej do miseczki. Posyp pestkami dyni i podawaj ze świeżą bułką.
Komentarz dietetyka
Potrawa odpowiednia dla wegetarian - nie znajdziesz tutaj mięsa. Wegańska - brak nabiałowych produktów mlecznych. Posiłek bez glutenu i niskokaloryczny. Zawiera dobre źródło białka i węglowodanów oraz zdrowych tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości