Wege ramen
Opublikowano: 04.04.2023 r.
Bulion warzywny, pasta miso, tofu wzbogacane wapniem, i makaron ryżowy to kluczowe składniki w tym wege ramenie. Dodaj do tego trochę imbiru, czosnku, kapusty pak choi i arkusze nori, a smak będzie nieziemski! Wszystko doprawione olejem sezamowym i sosem sojowym, tworzy idealną harmonię smaków.
Składniki dla 2 porcji:
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 20 g (4 plastry)
- Pasta miso - 30 g (2 łyżki)
- Tahini (pasta sezamowa) - 20 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 kostka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Makaron ryżowy - 100 g
- Kapusta pak choi - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 50 g (1 sztuka)
- Olej sezamowy - 20 ml (2 łyżki)
- Arkusze nori - 5 g (2 listki)
- Przyprawy - sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, rondelek, rondel
Przepis krok po kroku
- Imbir i marchew obierz i pokrój w słupki, tofu pokrój w kostkę, pak choi na mniejsze kawałki, a cebulę drobno posiekaj.
- Czosnek rozgnieć praską i dodaj do rondla. Dodaj imbir, miso, tahini, bulion i sos sojowy. Zagotuj i gotuj ok.3-5 minut.
- Odcedź przez sito i stałe składniki przełóż do drugiego garnka.
- Tofu podsmaż na oleju, a makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Do bulionu dodaj cebulę, kapustę i gotuj ok. 2 minuty, aż zmiękną.
- Do misek nałóż makaron, warzywa, tofu i zalej bulionem. Podawaj z olejem sezamowym
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać tofu wzbogacone w wapń.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk