Wegańskie tiramisu

Opublikowano: 01.02.2025 r.
Tofu wzbogacane wapniem, orzechy nerkowca, likier Amaretto i napój sojowy. Połączenie tych składników tworzy kremową i bogatą w smaku wersję klasycznego deseru, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Prawdziwą kropką nad "i" jest posypka z kakao.
Składniki dla 10 porcji:
- Biszkopty - 200 g (1 opakowanie)
- Orzechy nerkowca - 125 g (1/2 szklanki)
- Likier Amaretto - 125 ml (1/2 szklanki)
- Tofu wzbogacane wapniem - 500 g (2 kostki)
- Espresso - 50 ml
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 250 ml (1 szklanka)
- Syrop klonowy - 100 g
- Sok z cytryny - 20 ml
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- lodówka
Przepis krok po kroku
- Orzechy nerkowca przełóż do miski, wlej gorącą wodą.
- Przygotuj espresso i ostudź, dodaj likier, wymieszaj.
- Tofu pokrusz i dodaj sok z cytryny.
- Orzechy zmiksuj na gładką masę, dodaj sok z cytryny.
- Dodaj syrop klonowy, wlej napój sojowy.
- Biszkopty namocz w likierze i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Dodaj masę z nerkowców i tofu. Dodaj kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę tofu i orzechów.
- Całość posyp kakao i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj, aby użyć tofu fortyfikowanego Ca.
~ Oliwia Gawron, dietetyk