Wegańskie placki z cukinii

Opublikowano: 29.10.2021 r.
Cukinia, mąka pszenna, napój sojowy i olej rzepakowy to kluczowe składniki, które sprawiają, że te wegańskie placki są lekkie, pyszne i łatwe do przygotowania. Z cukinii wyczarujesz soczystą bazę, mąka pszenna zwiąże całość, a napój sojowy doda delikatności. Olej rzepakowy jest idealny do smażenia, bo placki wychodzą chrupiące i złociste.
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 500 g (1 sztuka)
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (3 łyżki)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 100 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito.
- Wymieszaj z dowolnym napojem roślinnym.
- Cukinię umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce na cienkie paski.
- Wymieszaj startą cukinię z ciastem.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Smaż placuszki z cukinii z każdej strony na złocisty kolor.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć mąki bezglutenowej np. z ciecierzycy, ryżowej, gryczanej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk