Wegańskie naleśniki
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Mąka pszenna, płatki owsiane, mielone siemię lniane i mleko owsiane to kluczowe składniki wegańskich naleśników. Dzięki nim zrobisz pyszne i lekkie naleśniki, które świetnie sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie lub lunch.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Płatki owsiane - 35 g (1/3 szklanki)
- Mielone siemię lniane - 30 g (2 łyżki)
- Mleko owsiane - 450 ml (1 i 3/4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 15 ml
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia do naleśników, duża miska, rózga, młynek
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane zmiel w młynku na proszek.
- Mąkę, proszek do pieczenia i zmielone płatki, a także siemię wymieszaj razem.
- Dodaj mleko owsiane i całość wymieszaj dokładne trzepaczką.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, następnie wlej 1 chochelkę ciasta naleśnikowego i smaż z obu stron do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowy przepis na naleśniki, świetnie sprawdzi się dla osób uczulonych na nabiał czy jajka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny