Wegańskie lody

Opublikowano: 26.07.2025 r.
Mleczko kokosowe, banan i wiórki kokosowe to główne składniki, które zamienią te wegańskie lody w smakowity deser. Mleczko kokosowe sprawia, że lody są kremowe, banan dodaje naturalnej słodyczy, a wiórki kokosowe wspierają ich tropikalny klimat. Anonimowy cukier dosładza, ale nie dominuje, pozwalając na pełną harmonię smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 500 ml
- Banan - 220 g
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Cukier - 40 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem. Doprowadź do wrzenia i ostudź.
- Wrzuć do mleka wiórki oraz pokrojone w plasterki banany i zblenduj całość na gładką masę.
- Masę przełóż do pojemnika, następnie włóż całość do zamrażalnika na 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w codziennym menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny