Wegańskie kotlety
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Kasza jaglana, pieczarki i cebula – te trzy składniki to sekret wegańskich kotletów, które zaskakują smakiem i konsystencją. Czosnek dodaje im wyrazistości, a mąka pszenna i bułka tarta sprawiają, że zyskują idealną strukturę. Kotlety są smażone na oleju rzepakowym, co nadaje im delikatnego, złocistego koloru.
Składniki dla 8 porcji:
- Kasza jaglana - 190 g (1 szklanka (przed ugotowaniem))
- Pieczarki - 400 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Czosnek - 16 g (2 ząbki)
- Mąka pszenna typ 500 - 35 g (2 łyżki)
- Bułka tarta - 50 g (do optoczenia)
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę wsyp do garnka, wlej 3 szklanki wody i ugotuj. Mieszaj żeby nie przywarła i gotuj do momentu wchłonięcia się całej wody.
- Cebulę i pieczarki pokrój, a czosnek przepuść przez prasę. Całość podsmaż na 1/2 oleju. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz odstaw do wystygnięcia.
- Ugotowaną kaszę połącz z farszem. Dodaj mąkę i pozostałe przyprawy (szczypta ostrej papryki i odrobina majeranku).
- Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę wody.
- Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na pozostałym oleju.
Komentarz dietetyka
Wegańskie kotlety do doskonała alternatywa dla osób nie spożywających mięsa. Połączenie składników i przypraw da nam pełnowartościowy posiłek.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk