Wegańskie gofry
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, napój sojowy i olej rzepakowy to absolutne hity w tym przepisie na chrupiące wegańskie gofry. Dodaj odrobinę cukru wanilinowego dla wyjątkowego aromatu. Gofry wychodzą lekkie, puszyste i są idealne na śniadanie lub deser. Spróbuj sam i zobacz, jak proste składniki mogą stworzyć coś tak pysznego!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 300 g
- Proszek do pieczenia - 12 g (3 łyżeczki)
- Cukier - 25 g (2 łyżki)
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 350 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 8 g (2 łyżeczki)
- Sól - 1 g (szczypta)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- gofrownica
Przepis krok po kroku
- Wsyp wszystkie składniki do jednej miski i połącz je dokładnie mieszając lub za pomocą robota kuchennego.
- Rozgrzej gofrownice i wlej gotowe ciasto.
- Gofry upiecz na złoty kolor.
Komentarz dietetyka
Gofry składają się z wartościowych składników, dzięki czemu odżywią nas i nasycą na dłużej, a jeśli zamienimy cukier na słodzik to również będą idealne do diabetyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk