Wegańskie ciasto ze śliwkami

Opublikowano: 12.03.2022 r.
Mąka pszenna, śliwki, napój sojowy i aquafaba – oto kluczowe składniki wegańskiego ciasta ze śliwkami. Połączenie mąki pszennej z napojem sojowym zapewnia odpowiednią konsystencję, a aquafaba – wyjątkową puszystość. Śliwki dodają wyraźnego, owocowego smaku. Z takim zestawem składników ciasto na pewno będzie smakować wyśmienicie!
Składniki dla 10 porcji:
- Śliwki - 300 g
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 230 ml (1 szklanka)
- Ocet jabłkowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 duże szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 15 g (1 czubata łyżka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek)
- Aquafaba (woda z ciecierzycy) - 150 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i przekrój owoce na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj napój sojowy i ocet. Odstaw na kilka minut, aż napój się zetnie.
- W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki - mąki i proszek do pieczenia.
- Do miski z napojem sojowym dodaj ksylitol, aquafabę, olej i wszystko zmiksuj do połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż śliwki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać napój sojowy fortyfikowany wapniem i witaminą B12 oraz zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk