Wegańskie ciasto z truskawkami
Opublikowano: 12.03.2022 r.
Truskawki, napój sojowy, mąka pszenna i olej rzepakowy – te składniki tworzą podstawę naszego wegańskiego ciasta z truskawkami. Dodajemy do tego ocet jabłkowy oraz proszek do pieczenia, żeby osiągnąć idealną konsystencję. Zawiera on również mąkę ziemniaczaną i ksylitol, by zapewnić właściwą strukturę i delikatną słodycz.
Składniki dla 10 porcji:
- Truskawki - 350 g
- Napój sojowy (mleko sojowe) - 230 ml (1 szklanka)
- Ocet jabłkowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 duże szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 15 g (1 czubata łyżka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Olej rzepakowy - 70 ml (7 łyżek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w plastry.
- W misce wymieszaj napój sojowy i ocet. Odstaw na kilka minut, aż napój się zetnie.
- W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki - mąki, proszek do pieczenia.
- Do miski z napojem sojowym dodaj ksylitol, aquafabę, olej i zmiksuj.
- Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
- Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułóż owoce.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 50 minut.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać napój sojowy wzbogacany wapniem i witaminą B12 oraz zrezygnować z dodatku cukru na rzecz ksylitolu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk