Wegańskie ciasto z rabarbarem fit
Opublikowano: 07.02.2022 r.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista, niesłodzony napój migdałowy i rabarbar to kluczowe składniki w wegańskim cieście z rabarbarem fit. Dodatek erytrytolu zamiast cukru sprawia, że ciasto jest dużo mniej kaloryczne, a olej rzepakowy dba o odpowiednią wilgotność. To idealna opcja na zdrowy deser bez wyrzutów sumienia.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka orkiszowa - 210 g (pełnoziarnista)
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 200 ml
- Erytrytol - 210 g
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Rabarbar - 450 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, skórka pomarańczy, soda oczyszczona, sok z pomarańczy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, młynek, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nastaw na 180 st. C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski dodaj mąkę, 75 g erytrytolu, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia oraz tyle samo sody.
- W drugiej misce napój roślinny wymieszaj z łyżką soku z pomarańczy. Dodaj też olej i startą skórkę z pomarańczy.
- Do miski z mąką wlej produkty mokre i wszystko zmiksuj.
- Umyty rabarbar pokrój w kostkę. Zasyp 75 g erytrytolu i wymieszaj.
- Ciasto wlej do blaszki. Na wierzch wsyp rabarbar.
- Piecz ciasto pół godziny do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź. Posyp pudrem z erytrytolu (60 g).
Komentarz dietetyka
Ciasto jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo błonnika. Dobry przepis wegański. Nie zawiera cukru, nabiału ani jajek. Rabarbar jest bardzo wartościowy, jednak powinni go unikać ci, którzy chorują na dnę moczanową lub na kamicę nerkową.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości