Wegańskie ciasto marchewkowe
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Marchewka, mąka orkiszowa i orzechy włoskie to główne składniki tego wegańskiego ciasta marchewkowego. Dodaj do tego oliwę z oliwek i syrop klonowy, a otrzymasz wyjątkowo wilgotne i aromatyczne ciasto. Idealne na każdą okazję, zwłaszcza jeśli szukasz zdrowej alternatywy dla tradycyjnych wypieków.
Składniki dla 5 porcji:
- Marchewka - 650 g (masa po obraniu)
- Mąka orkiszowa - 200 g (około 1 szklanki)
- Orzechy włoskie - 50 g
- Rodzynki - 50 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Syrop klonowy - 30 g
- Cukier - 50 g
- Mielone siemię lniane - 20 g
- Przyprawy - kurkuma, soda, cynamon, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Marchew obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki, przełóż do miski.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Do miski z marchwią dodaj oliwę i syrop kolorowy, ocet jabłkowy i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do miski mąkę, mielone siemię lniane, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz po jednej łyżeczce sody, cynamonu i kurkumy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut (ciasto będzie gotowe, gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha).
- Upieczone ciasto wyjmij z blachy i ostudź. Podziel na 5 równych kawałków.