Wegańskie ciasto drożdżowe
Opublikowano: 22.10.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, mleko owsiane, olej rzepakowy i wegańskie masło – to wszystko, czego potrzebujesz, by stworzyć przepyszne wegańskie ciasto drożdżowe. Połączenie tych składników gwarantuje miękką i puszystą konsystencję ciasta, które zachwyci każdego miłośnika domowych wypieków. Przepis jest prosty, a efekt z pewnością wart każdej minuty włożonej pracy.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 660 g
- Cukier - 120 g
- Cukier wanilinowy - 8 g (2 łyżeczki)
- Drożdże świeże - 35 g
- Mleko owsiane - 400 ml
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Masło - 100 g (1/2 kostki wegańskiego masła)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Rozkrusz drożdże i rozpuść je w 100 ml ciepłego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
- Odważ 500g mąki, 80g cukru i wsyp do miski. Resztę zostaw na kruszonkę.
- Do miski dodaj rozczyn z drożdży, szczyptę soli, pozostałe mleko i olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Powinno być gładkie, ale klejące się.
- Wyrobione ciasto odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przygotuj kruszonkę z pozostałych składników. Gotową odstaw do lodówki do schłodzenia.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, włóż wyrośnięte ciasto, a górę posyp kruszonką.
- Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 170 stopni lub do suchego patyczka.
Komentarz dietetyka
Tradycyjne ciasto drożdżowe robi się z mąki pszennej, ale jeśli chcemy przygotować jego zdrowszą wersje można również sięgnąć po jej inny rodzaj.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk