Wegańskie ciastka
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Olej kokosowy, mąka pszenna i masło orzechowe to kluczowe składniki tego przepisu na wegańskie ciastka. Dodaj do tego kakao i proszek do pieczenia, a zyskasz ciastka o wyjątkowym smaku i konsystencji. Sam proces pieczenia jest prosty i szybki, a efekt naprawdę warty spróbowania!
Składniki dla 10 porcji:
- Olej kokosowy - 100 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe i kakao.
- Ze składników zagnieć gładkie ciasto.
- Z ciasta formuj kulki wielkości moreli, rozpłaszcz je delikatnie w dłoniach i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na każdym ciastku widelcem zrób wzorek.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
- Gotowe ciastka wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Wegańskie ciastka to dobra alternatywa słodyczy bez jajek i nabiału. Ciastka zawierają cukier jeśli chcesz aby były mniej kaloryczne zamień go na ksylitol lub erytrytol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny