Wegańskie brownie

Opublikowano: 29.10.2021 r.
Fasola konserwowa, daktyle suszone i gorzka czekolada – to trio, które sprawia, że wegańskie brownie jest takie pyszne. Dodaj do tego składniki jak skrobia ziemniaczana, banany i kakao, a otrzymasz brownie, które zachwyci swoim smakiem oraz konsystencją. Pomarańcza dodaje nieoczywistą nutę świeżości.
Składniki dla 10 porcji:
- Fasola konserwowa - 300 g
- Daktyle suszone - 150 g
- Czekolada gorzka - 150 g (wegańska)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Proszek do pieczenia - 30 g
- Pomarańcza - 200 g (1 mała sztuka)
- Banan - 500 g (4 średnie sztuki)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną.
- W malakserze umieść banany, fasolę z puszki bez zalewy, daktyle, kakao, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.
- Masę przełóż do miski, dodaj do niej czekoladę, skórkę startą z pomarańczy i sok z niej wyciśnięty, wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę na ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
- Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Wegańskie brownie to doskonała propozycja na zdrowe ciasto. Ciasto jest dobrym źródłem węglowodanów prostych. Nie powinny go spożywać w nadmiernych ilościach osoby chore na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny