Wegańskie brownie z fasoli
Opublikowano: 02.07.2021 r.
Fasola konserwowa, masło z orzechów arachidowych, kakao, mielone siemię lniane i syrop z agawy - te składniki tworzą wyjątkowe, wegańskie brownie z fasoli. Fasola poważnie dodaje tej wersji zdrowienia, a masło orzechowe nadaje kremowości. Kakao dostarcza bogatego smaku czekolady, a syrop z agawy dba o naturalną słodycz. Z miłością do roślin i intensywnych smaków!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 330 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 80 g (1/3 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 65 g (1/2 szklanki)
- Mielone siemię lniane - 20 g (2 łyżki)
- Syrop z agawy - 185 g (3/4 szklanki)
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 18 x 18 cm
Przepis krok po kroku
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.
- Wszystkie składniki (w tym ziarenka z jednej laski wanilii) zblenduj na gładką masę. Blenduj dokładnie do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylej do foremki. Wyrównaj.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 45 minut.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis jest wegetariański, wegański i bardzo zdrowy. Zawiera wszystkie cenne składniki odżywcze i mineralne.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości