Wegański pad thai

Opublikowano: 20.11.2021 r.
Makaron ryżowy, tofu wzbogacane wapniem, kiełki fasoli mung, cebula i limonka to kluczowe składniki wegańskiego pad thai, który jest prawdziwą ucztą dla smakoszy roślinnych dań. Nie brakuje w nim także marchewki i szczypiorku, które dodają świeżości i koloru. To pyszna, aromatyczna potrawa, którą z łatwością przygotujesz w domu.
Składniki dla 2 porcji:
- Makaron ryżowy - 100 g
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Marchewka - 45 g (1 marchew)
- Tofu wzbogacane wapniem - 100 g
- Fasola mung kiełki - 80 g
- Szczypiorek - 15 g (3 łyżki)
- Limonka - 10 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - pieprz, sos sojowy, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, obieraczka, wok
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
- Marchew potnij na nitki za pomocą obieraczki do warzyw. Dodaj ją do cebuli i smaż dalej.
- Pokrój tofu w kostkę i dodaj na patelnię. Smaż dalej.
- Na patelnie wrzuć ugotowany makaron.
- Dodaj 1/4 szklanki wody po ugotowanym makaronie.
- Dodaj sos sojowy i przyprawy.
- Gotuj około 5 minut pod przykryciem na małym ogniu.
- Na koniec dodaj kiełki fasoli.
- Danie przełóż na talerz, posyp je pokrojonym szczypiorkiem i polej sokiem z limonki.
Komentarz dietetyka
Wegańskie pad thai to pomysł na wartościowy posiłek o niskim indeksie glikemicznym. Warto wprowadzić go do swojego jadłospisu ze względu na składniki, które są rzadko używane w codziennym gotowaniu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk