Wegański murzynek

Opublikowano: 19.02.2022 r.
Napój migdałowy, kakao, dżem śliwkowy i olej rzepakowy to podstawowe składniki tego pysznego wegańskiego murzynka. Dzięki nim ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ma głęboki czekoladowy smak. To idealne połączenie, które zaskoczy Cię swoim prostym składem, a jednocześnie bogatym smakiem.
Składniki dla 12 porcji:
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 200 g (1 słoiczek)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do miski.
- Wsyp cukier, wlej napój roślinny i kakao. Całość dokładnie wymieszaj.
- Następnie wlej olej i połącz wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na samym końcu do powstałej masy dodaj dżem.
- Wlej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać dowolny napój roślinny. Zwróć uwagę, aby nie zawierał on dodatku cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk