Wegański boczek

Opublikowano: 21.02.2025 r.
Tofu wzbogacane wapniem, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i olej rzepakowy – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić pyszny, wegański boczek. Z tych składników wyczarujesz coś, co smakiem i teksturą przypomina prawdziwy boczek, ale jest całkowicie roślinne. Idealne do kanapek, sałatek i jako chrupiący dodatek do różnych dań!
Składniki dla 4 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 opakowanie)
- Sos sojowy - 40 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój na cienkie plastry.
- W misce zmieszaj olej, koncentrat, sos sojowy, sól, pieprz, czosnek i paprykę wędzoną.
- Do powstałej marynaty włóż plastry tofu.
- Całość marynuj przez 15 - 20 minut.
- Blachę piekarnika przykryj papierem do pieczenia i poukładaj na niej plastry tofu.
- Całość piecz przez około 20 minut, do czasu aż plasterki będą suche i chrupiące.
Komentarz dietetyka
To zdrowszy zamiennika dla tradycyjnego boczku, gdyż nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze działają niekorzystnie na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny