Wegańska tarta cytrynowa
Opublikowano: 25.05.2022 r.
Mąka pszenna, olej kokosowy, cytryny i mleczko kokosowe – to gwiazdy dzisiejszego przepisu na wegańską tartę cytrynową. W połączeniu z cukrem i odrobiną skrobi ziemniaczanej, te proste składniki tworzą pyszny, orzeźwiający deser, który smakuje równie dobrze, jak wygląda. Idealne do popołudniowej kawki czy rodzinnego spotkania!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Cukier - 300 g
- Olej kokosowy - 150 ml
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cytryna - 1000 g (8 średnich sztuk)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 70 g (7 płaskich łyżek stołowych)
- Mleczko kokosowe - 300 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mąkę pszenną, cukier (150 g), olej kokosowy i proszek do pieczenia.
- Zagnieć gładkie ciasto i owiń folia spożywczą.
- Schłodź w zamrażarce przez 40 minut.
- Cytryny sparz wrzątkiem i zetrzyj z nich skórkę.
- Wyciśnij sok z cytryn do garnka.
- Do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną oraz cukier (150 g).
- Gotuj przez 5 minut, aż masa zgęstnieje.
- Mleko kokosowe ubij mikserem, dodaj do niego masę cytrynową i zmiksuj.
- Ciasto wyjmij z lodówki.
- Rozwałkuj i wyklej nim formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Wystudź spód ciasta i wyłóż do niego krem.
- Schłodź w lodówce przez kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Wegańska tarta cytrynowa to domowy wypiek zawierający sporą ilość tłuszczu nasyconego. Tarta zawiera dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny