Wegańska szarlotka
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Mąka pszenna, cukier, wegańska margaryna i mnóstwo soczystych jabłek – to podstawowe składniki potrzebne do przygotowania pysznej wegańskiej szarlotki. Idealne połączenie chrupiącego ciasta z delikatnym, jabłkowym wnętrzem sprawi, że ten deser stanie się hitem w Twojej kuchni.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna typ 1850 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier - 134 g
- Margaryna wegańska - 170 g
- Jabłko - 1200 g
- Przyprawy - sól, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, tarka, papier do pieczenia, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania jabłek. Obierz je, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo drobną kosteczkę. Wyłóż je na patelnię, dodaj cynamon oraz 24 g cukru. Dolej też odrobinę wody i dodawaj ją podczas duszenia jabłek. Jabłka podgrzewaj, aż zmiękną (i nadmiar soków wyparuje).
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Mąkę, 110 g cukru, margarynę, szczyptę soli i łyżeczkę proszku do pieczenia zagnieć na ciasto. W razie, gdyby ciasto było bardzo twarde albo suche możesz dodać łyżkę napoju roślinnego na przykład migdałowego.
- Połowę ciasta wyłóż na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę wstaw do zamrażarki na 15 minut.
- Na ciasto wyłóż jabłka.
- Na wierzch wyłóż starte na tarce ciasto.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut.
- Ostudź ciasto i delektuj się smakiem.
Komentarz dietetyka
Przepis na to ciasto jest w pełni wegański. Jest to zdrowa alternatywa dla szarlotki.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości