Wegańska lasagne
Opublikowano: 29.10.2021 r.
Szpinak, soczewica czerwona i puszkowane pomidory są największymi gwiazdami tej wegańskiej lasagne. Połączenie tych składników daje nie tylko pełnię smaku, ale również mnóstwo wartości odżywczych. Do tego dorzucamy makaron do lasagne, a całość podsmażamy na oleju rzepakowym razem z cebulką.
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron do lasagne - 300 g
- Szpinak mrożony - 400 g
- Soczewica czerwona - 200 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, oregano, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Na początek ugotuj soczewicę w osolonej wodzie do miękkości.
- Cebulę i czosnek obierz z łupiny i posiekaj drobno.
- Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj rozmrożony wcześniej szpinak, dopraw solą i pieprzem i podduś przez 5 minut.
- Pomidory z puszki umieść w garnuszku, dopraw solą, pieprzem, bazylią, oregano, papryką słodką oraz kuminem rzymskim i duś na wolnym ogniu przez 15 minutnco jakiś czas mieszając.
- Do pomidorów dodaj soczewicę i wymieszaj.
- W blaszce ceramicznej wykładaj na spód makaron do lasagne na niego pomidory z soczewicą, następnie makaron, na wierzch szpinak, kolejno znowu makaron a na jego wierzch warstwę sosu pomidorowego z soczewicą.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.
- Gotową lasagne podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Wegańska lasagne to dobry posiłek bez mięsa. Zawiera białko roślinne, które powinno pojawiać się w naszej diecie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Dodatkowa lasagne ma bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny