Wędliny z szynkowara
Opublikowano: 18.06.2023 r.
Karkówka wieprzowa, czosnek i żelatyna – to trio, które sprawi, że domowe wędliny z szynkowara staną się hitem każdej kuchni. Aromatyczne mięso w połączeniu z delikatnym smakiem czosnku i sprężystą konsystencją, dzięki żelatynie, tworzą niezapomniany smak, którego nie da się porównać z kupnymi produktami.
Składniki dla 10 porcji:
- Karkówka wieprzowa - 1000 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Żelatyna - 10 g (2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- szynkowar, lodówka
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i oczyść.
- Natnij mięso tak aby była możliwość włożenia ząbków czosnku.
- Mięso obtocz w przyprawach, a na koniec posyp ją żelatyną.
- Szynkę możesz odłożyć do lodówki, jeśli masz na to czas, chętnie przełóż ją do szynkowara.
- To niego wodę i nastaw na 80 st. C, takich warunkach szynka powinna spędzić około 3 h.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób przygotujesz dowolny rodzaj mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk