Wędlina z szynkowara
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Szynka wieprzowa i sól peklująca - to główne składniki, dzięki którym przygotujesz domową wędlinę z szynkowara. Szynka wieprzowa, odpowiednio przygotowana i zapeklowana, przechodzi w pyszną, soczystą wędlinę o tradycyjnym smaku. Idealna na kanapki, do sałatek, czy jako przekąska na imprezie.
Składniki dla 10 porcji:
- Szynka wieprzowa surowa - 1000 g
- Sól peklująca - 20 g
- Przyprawy - majeranek, tymianek, mielony czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska, szynkowar
Przepis krok po kroku
- Mięso oczyść. Wymieszaj z solą peklującą i przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.
- Mięso włóż do szynkowara, dokładnie dociskając.
- Szynkowar włóż do dużego garnka z ciepłą wodą. Gotuj całość przez 2 godziny.
- Po gotowaniu szynkę schłodź i przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny