Wege ciasto marchewkowe
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Marchewka, orzechy włoskie i mleko migdałowe to klucz do naszego wege ciasta marchewkowego. Dodaj do tego cukier kokosowy i syrop z agawy, a uzyskasz idealną mieszankę smaków: słodkie, orzechowe i delikatnie korzenne. Ten przepis to połączenie zdrowia i pyszności, które zachwyci każdego!
Składniki dla 10 porcji:
- Mielone siemię lniane - 30 g
- Marchewka - 270 g (3 małe sztuki)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Płatki ryżowe - 300 g
- Cukier kokosowy - 100 g
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone - 300 ml (1 i 1/5 szklanki)
- Orzechy nerkowca - 170 g
- Syrop z agawy - 30 g (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, imbir świeży, soda, sok z cytryny, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, tarka, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Orzechy nerkowca i zmielone siemię zalej wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstaw na noc do namoczenia.
- Marchew i imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Orzechy włoskie pokrój.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Płatki ryżowe zmiel za pomocą blendera na mąkę, dodaj do niej cukier kokosowy, szczyptę soli i po jednej łyżeczce proszku do pieczenia, sody oraz cynamonu.
- Do suchych produktów dodaj startą na tarce marchewkę, siemię lniane, połowę napoju migdałowego oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
- Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i piecz przez około 45 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Orzechy nerkowca odsącz, dodaj do nich resztę napoju migdałowego , sok z agawy oraz łyżkę soku z cytryny. Wszystko dokładnie zmiksuj przy pomocy blendera.
- Wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół, środek posmaruj kremem z orzechów nerkowca. Odstaw na dwie godziny do lodówki.
- Ciasto przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.