Wątróbka z piekarnika

Opublikowano: 11.05.2021 r.
Wątróbka drobiowa, soczyste jabłka i słodka cebula – to trio, które sprawi, że klasyczna wątróbka z piekarnika nabierze nowego wymiaru smaku. Dodaj kilka prostych składników i pozwól, by piekarnik zrobił resztę roboty. Serwuj na ciepło, prosto z blachy, dla idealnie aromatycznej i delikatnej potrawy.
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Jabłko - 320 g (2 jabłka)
- Cebula - 200 g (2 duże)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.
- Wątróbkę przełóż do naczynia do pieczenia.
- Cebulę pokrój w półplasterki i dodaj do wątróbki.
- Całość posyp szczyptą majeranku oraz pieprzu (nie sól).
- Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w ósemki.
- Naczynie przykryj pokrywką lub zamknij folią aluminiową.
- Piecz w temperaturze 250 st C z termoobiegiem przez 40 minut i kolejne 10 minut w 220 st C góra-dół bez termoobiegu.
- Po upieczeniu dodaj sporą szczyptę soli do smaku.
Komentarz dietetyka
Wątróbka to bardzo zdrowe danie. Polecane szczególnie w trakcie anemii.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki