Wątróbka z królika
![Wątróbka z królika Wątróbka królicza w żeliwnym naczyniu](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/10/1082/main-l_l.webp)
Opublikowano: 12.05.2021 r.
Wątróbka z królika, aromatyczna dzięki masłu klarowanemu, soczysta przez dodatek jabłka i idealnie zbalansowana smakiem cebuli. Ten prosty przepis łączy delikatność króliczej wątróbki z naturalną słodyczą owoców i warzyw, tworząc danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne głębokich smaków.
Składniki dla 3 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 300 g (z królika)
- Jabłko - 160 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, tarka, obieraczka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę umyj oraz oczyść ze wszystkich błonek.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Dodaj na patelnię dodaj grubo pokrojoną cebulę. Delikatnie ją zeszklij.
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj ją do cebuli.
- Po 2-3 minutach na patelnię dodaj wątróbkę. Dodaj sporą szczyptę soli i papryki słodkiej.
- Smaż 10 minut przewracając i mieszając co jakiś czas.
Komentarz dietetyka
Wątróbka to bardzo zdrowe danie, które powinno wpisać się w naszą dietę.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki