Wątróbka z jabłkami
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Wątróbka drobiowa, cebula i jabłka - to główne składniki, które tworzą niezapomniane połączenie smaków w tym klasycznym daniu. Wątróbka obsmażona na oliwie z dodatkiem delikatnie podsmażonej cebuli i plasterków jabłek, to prostota, która zaskakuje wyrazistością. Dodatek mąki pszennej powoduje, że wątróbka ma idealnie chrupiącą skórkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Jabłko - 380 g (2 szt)
- Mąka pszenna typ 550 - 40 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę oczyść z błonek i opłucz.
- Pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej połowę oleju i podsmaż posiekaną w piórka cebulę, a także przekrojone w cząstki jabłka, tak by były lekko miękkie.
- Na osobnej patelni rozgrzej resztę oliwy i dodaj wątróbkę.
- Smaż przez kilka minut.
- Następnie dodaj cebulę i jabłka i zalej wodą.
- Przypraw zawartość patelni solą, pieprzem, majerankiem i drobno posiekaną natką pietruszki.
- Duś przez 15 minut.