Wątróbka z indyka
Opublikowano: 28.04.2021 r.
Cebula, wątróbka drobiowa, oliwa z oliwek – to główne składniki, których potrzebujesz, żeby przygotować smaczną wątróbkę z indyka. Tego klasyka zdobi soczystość delikatnej wątróbki, podsmażonej na złocistym, aromatycznym łoju oliwy, z dodatkiem miękkiej i słodkawej cebuli. To szybki i prosty sposób na pyszny obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 600 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Mąka pszenna typ 550 - 80 g (4 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę opłucz i oczyść z błonek.
- Pokrój na małe kawałki i obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim cebulę pokrojoną w piórka.
- Dodaj wątróbkę i smaż przez 2 minuty.
- Całość zalej szklanką wody, przypraw pieprzem, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Duś przez 10 minut.
- Po obróbce posól.