Wątróbka z cebulką
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Wątróbka drobiowa, cebula, mąka pszenna i olej rzepakowy – to kluczowe składniki na pyszny i prosty obiad. Delikatnie podsmażona wątróbka z dodatkiem słodkiej, karmelizowanej cebulki oraz chrupiącej panierki to smak domowej kuchni, który zawsze się sprawdza.
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Cebula - 300 g (3 większe)
- Mąka pszenna typ 550 - 30 g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę umyj i oczyść ze wszystkich błonek.
- Wątróbkę pokrój na równe kawałki.
- Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka cebulę.
- Cebulę podduś na małym ogniu aż będzie miękka.
- Cebulę przełóż do miseczki.
- Na tą samą patelnię dodaj pozostały olej.
- Wątróbkę obtocz w mące i smaż około 10 minut.
- Do wątróbki dodaj cebulę, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz papryki słodkiej.
Komentarz dietetyka
Wątróbka to bardzo zdrowe danie, które powinno się pojawiać regularnie w naszej diecie. Ważne aby była to wątróbka pochodząca od zwierząt hodowanych naturalnie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki