Wątróbka z cebulą
Opublikowano: 17.01.2025 r.
Prosty, domowy przepis, w którym soczysta wątróbka i aromatyczna cebula tworzą smakowite połączenie. Mąka pomaga uzyskać ładną, złocistą skórkę, a olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia.
Składniki dla 3 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miska
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
- Nakłuj je delikatnie nożem, dzięki czemu pozbędziesz się wody, a wątróbka nie będzie strzelać.
- Obtocz kawałki wątróbki w mące pszennej.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż wątróbkę do zarumienienia.
- Cebule pokrój w pióra i dodaj je do wątróbki.
Komentarz dietetyka
Wątróbka należy do podrobów, czyli narządów wewnętrznych zwierząt. Należy spożywać je z umiarem, wątroba podobnie jak u człowieka odpowiada za likwidację toksyn z organizmu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk