Wątróbka wieprzowa w sosie

Opublikowano: 11.07.2025 r.
Wątróbka wieprzowa, cebula i olej rzepakowy to trójka głównych bohaterów tego przepisu. Wątróbka staje się soczysta i miękka, gdy jest dobrze usmażona, a cebula dodaje jej słodkiego aromatu. Olej rzepakowy sprawia, że wszystko będzie dbale zrumienione. Idealny przepis na obiad, który nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego gotowania.
Składniki dla 3 porcji:
- Wątróbka wieprzowa - 500 g
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę umyj i dokładnie osusz oraz oczyść.
- Obtoczyć mięso w mące.
- Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i dodaj cebulę pokrojoną w krążki.
- Następnie dodaj wątróbkę i smaż około 6- 7 min.
Komentarz dietetyka
Pamiętaj aby nie spożywać podrobów zbyt często.
~ Oliwia Gawron, dietetyk