Wątróbka wieprzowa
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Wątróbka wieprzowa, soczysta cebula i odrobina mąki to kluczowe składniki, dzięki którym przygotujesz pyszne danie. Wątróbka podsmażana na oliwie z oliwek z dodatkiem złocistej cebuli nabiera wyjątkowego smaku. Całość obtoczona w mące tworzy chrupiącą i aromatyczną potrawę, którą każdy chętnie zje na obiad czy kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka wieprzowa - 500 g
- Cebula - 200 g (2 szt)
- Mąka pszenna typ 550 - 60 g (3 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę opłucz i oczyść ze wszystkich błonek.
- Pokrój ją na mniejsze kawałki.
- Kawałki wątróbki obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę.
- Do cebuli dodaj kawałki wątróbki i podsmaż przez krótką chwilę.
- Zalej zawartość patelni szklanką wody i dopraw pieprzem, majerankiem .
- Po obróbce posól.
- Podawaj posypaną natką pietruszki.