Wątróbka duszona
Opublikowano: 21.01.2025 r.
Wątróbka drobiowa świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Cebula, zeszklona na oliwie z oliwek, dodaje potrawie aromatu, a delikatnie duszona w bulionie wątróbka staje się miękka i soczysta. Idealna na ciepło, prosta i smaczna.
Składniki dla 2 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 200 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Bulion drobiowy - 150 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w piórka lub półplasterki.
- Do garnka wlej oliwę i dodaj cebulę. Smaż cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj do cebuli wątróbkę i obsmaż ją z każdej strony.
- Do garnka dolej bulion i duś około 10 minut, pod przykryciem.
- Przed podaniem dopraw szczyptą pieprzu.
Komentarz dietetyka
Duszona wątróbka jest dobrym obiadem dla osób z nikim poziomem żelaza i witaminy B12. Mogą ją jeść także osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny