Wątróbka drobiowa z cebulą
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Wątróbka drobiowa, cebula i masło klarowane to kluczowe składniki tego klasycznego dania, które zadowoli miłośników tradycyjnej kuchni. Aromatyczny duet wątróbki z cebulą, duszony na delikatnym maśle klarowanym, tworzy niezapomniany smak i wyjątkową teksturę, a dodatek mleka nadaje całości aksamitnej konsystencji.
Składniki dla 6 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 700 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Masło klarowane - 200 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Mleko 3,2% - 400 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę oczyść z błonek.
- Umieść wątróbkę w misce i wlej do niej mleko.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w pióra.
- Na patelni rozpuść masło klarowane, zeszklij cebulę.
- Wątróbkę oprósz mąką ziemniaczaną, obsmaż na patelni, aż będzie rumiana.
- Wlej 200 ml wody i dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem.
- Duś całość przez około 10 minut.
- Wątróbkę podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowanymi ziemniakami i kapustą kiszoną.
Komentarz dietetyka
Wątróbka drobiowa z cebulą to danie zawierające dużą ilość łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Potrawa jest świetnym źródłem żelaza w diecie. Wątróbka zawiera dość dużo cholesterolu, dlatego powinniśmy ograniczać jej spożycie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny