Wątróbka drobiowa w sosie

Opublikowano: 23.04.2022 r.
Wątróbka drobiowa, cebula, olej rzepakowy i bulion warzywny to główne składniki pysznej wątróbki drobiowej w sosie. Wątróbka smażona na cebuli, a następnie duszona w aromatycznym bulionie, tworzy soczyste danie, które idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Mąka pszenna doda sosowi odpowiedniej konsystencji i gładkości.
Składniki dla 2 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 400 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę oczyść i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Wrzuć cebulę pokrojoną w pióra i podsmażaj 3 minuty.
- Wlej bulion i duś wątróbkę pod przykryciem do miękkości.
- Na końcu dodaj odrobinę mąki tak, aby sos się zagęścił.
- Wątróbkę podawaj z kaszą lub ziemniaczanym puree.
Komentarz dietetyka
Wątróbka należy do podrobów, nie powinniśmy jej spożywać częściej niż kilka razy w miesiącu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk