Wątróbka drobiowa duszona

Opublikowano: 19.08.2025 r.
Wątróbka drobiowa duszona to przepis, w którym główne skrzypce grają soczysta wątróbka drobiowa i aromatyczna cebula. Dodanie oleju rzepakowego sprawia, że danie jest odpowiednio wilgotne, a skrobia ziemniaczana nadaje zawiesistą konsystencję. Suszona żurawina i białe wytrawne wino wprowadzają wyjątkowy, słodko-wytrawny akcent.
Składniki dla 6 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 600 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Suszona żurawina - 120 g
- Wino białe wytrawne - 150 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbki umyj i oczyść je z błonek.
- W misce umieść mleko i włóż wątróbki.
- Obierz cebulę i posiekaj w piórka.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną.
- Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty.
- Wlej na patelnie 200 ml wody i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki.
- Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur.
Komentarz dietetyka
Wątróbka drobiowa duszona to doskonałe źródło żelaza dla osób mających jego niedobory. Wątróbka jest świetnym źródłem białka w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczać jej ilość.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny