Wątróbka drobiowa
Opublikowano: 20.05.2021 r.
Wątróbka drobiowa, cebula i olej rzepakowy to główni bohaterowie tego przepisu. Potrzebujesz też mąki pszennej, żeby fajnie obtoczyć wątróbkę przed smażeniem. Cebula dodaje słodyczy i smaku, a smażenie na oleju rzepakowym sprawia, że wszystko jest cudownie chrupiące.
Składniki dla 2 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 400 g
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Wątróbkę umyj, podziel na mniejsze kawałki.
- Mąkę wsyp do miseczki i obtocz w niej przyprawioną wątróbkę.
- Wątróbkę obsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju, następnie odłóż ją do miseczki.
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tej samej patelni co wątróbkę z dodatkiem pozostałego oleju.
- Do podsmażonej cebulki dodaj wątróbkę, wymieszaj i duś około 10 minut na małym ogniu.
- Na koniec smażenia dopraw do smaku i podawaj na ciepło.