Wątrobianka

Opublikowano: 05.03.2024 r.
Wątróbka drobiowa, wątróbka wieprzowa, słonina i cebula – to główne bohaterki tego przepisu na wątrobiankę. Te składniki razem dają niesamowity smak i zapewniają, że wątrobianka będzie soczysta i aromatyczna. Dodaj do tego troszkę masła i czerstwe kajzerki, a masz gotowy smak dzieciństwa.
Składniki dla 4 porcji:
- Wątróbka drobiowa - 500 g
- Wątróbka wieprzowa - 500 g
- Słonina wieprzowa - 500 g
- Kajzerka - 150 g (3 sztuki (najlepiej czerstwe))
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Jelito wieprzowe - 10 g (2 sztuki)
- Masło - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, młynek
Przepis krok po kroku
- Wątrobę wieprzową, drobiową i słoninę pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć go garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 10-15 minut.
- Wyjmij mięso i do tej samej wody włóż bułki. Pozostaw na chwilę do namoczenia.
- Wątróbkę i słoninę zmiel w młynku na małych oczkach.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
- Do zmielonego mięsa dodaj namoczone bułki i cebulę i ponownie zmiel.
- Dopraw masę wszystkimi przyprawami.
- Farsz przełóż do jelit i dobrze zwiąż sznurkiem z obu stron, aby się z niego nie wydostał.
- Ostatni krok to parzenie wątrobianki w wodzie o temperaturze ok. 80 st. C.
Komentarz dietetyka
Podroby, zwłaszcza wątróbka, to bardzo skoncentrowane źródło witaminy A w formie retinolu. Dlatego nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk